Pieczemy z tradycją!

Piekarstwo należy do najstarszych rzemiosł. Jego początków można się dopatrywać już w prehistorii. Nabycie umiejętności przekształcenia prostego daru natury – ziaren zbóż – w złożony produkt, jakim jest chleb, stanowi jeden z pierwszych dowodów na powstanie kultury. Dawne piekarstwo zawsze było oparte na rękodziele. Ciężka praca piekarza obejmowała wyrabianie ciasta, załadunek do pieca, jego opalanie – wszystko wyłącznie przy użyciu siły rąk ludzkich.

Dwudziesty wiek przyniósł rewolucję w postaci zmechanizowania procesu produkcji, a maszyny coraz częściej zastępują człowieka na poszczególnych etapach. Choć przez wieki zmienia się technologia wyrabiania pieczywa, sam proces pozostaje niezmienny. Mąka, woda, sól – oto wszystko, czego potrzeba. Sztuka polega na tym, by wiedzieć, w jaki sposób te składniki połączyć. Jak w wielu innych dziedzinach życia nietrudno wpaść w pułapkę nadmiernego zaufania najnowszej technologii. Tymczasem nadal, tak jak przed wiekami, nawet przy wsparciu specjalistycznych urządzeń, prawdziwy smak chleba uzyska tylko doświadczony piekarz, z sercem do pracy i pasją do swojego zawodu.

My, w PIEKARNI I CUKIERNI PIEKUŚ, o tym pamiętamy. Nasza rodzinna firma wyrosła z połączenia pasji i doświadczenia przedstawicieli trzech zakładów rzemieślniczych. Jej historia sięga roku 1985. Wiemy, ile serca wkładały w przygotowanie domowych wypieków nasze babcie i matki. To od nich nauczyliśmy się cenić tradycyjne receptury, oparte na naturalnym zakwasie. Dzięki temu możemy dziś oferować prawdziwy smak pieczywa, takiego jak ten zapamiętany z dzieciństwa: żytniego, razowego, pszennego oraz mieszanego. Naszym największym bogactwem jest wieloletnie doświadczenie, gorąca pasja oraz przywiązanie do tradycji – to one stanowią klucz do niepowtarzalnego smaku. Jesteś ciekaw, jak to wygląda z bliska? Zapraszamy w nasze szeregi!

Dynamicznie się rozwijając i dbając o zachowanie tradycyjnych receptur, przez lata działalności PIEKARNIA I CUKIERNIA PIEKUŚ zaskarbiła sobie zaufanie oraz sympatię klientów i stała się jednym z liderów rynku lokalnego. Obecnie szeroki wybór naszego pieczywa żytniego, razowego, mieszanego, pszennego a także cukierniczego co dzień trafia do wielu domów za pośrednictwem kilkuset partnerów z całej Polski.