Przepisy

Nasze pieczywo w formie codziennych kanapek gości w naszych domach od lat... Jeśli zaś mają Państwo ochotę posmakować go w zupełnie nowej odsłonie, proponujemy kilka smakowitych, sprawdzonych przepisów na oryginalne dania...

Pyszna, wyrazista zupa o intensywnym zapachu i kminkowo-czosnkowym smaku. Idealna na chłodniejsze dni.

  • 1/2 kg miękkiego wnętrza żytniego chleba Piekuś
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 kostki masła
  • łyżeczka kminku mielonego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Z okrągłego bochenka ostrożnie ściąć wierzch (ok. 3 cm od góry) i delikatnie wydrążyć wnętrze. Rozdrobniony miękki środek podsmażyć na patelni na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekany czosnek i zmielony kminek. Uwaga, by nie przypalić czosnku! W garnku obok przyrządzić bulion, dodać do niego zawartość patelni i chwilę gotować. Dorzucić masło, doprawić szczyptą soli i pieprzu, według uznania. Całość zmiksować na gładką masę. Gotową gęstą zupę przelać do wydrążonego chleba, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać na gorąco.

Łagodny sos, doskonały do pieczeni wołowej czy kurczaka. Interesująca w smaku alternatywa dla sosów zaciąganych mąką i pomysłowy sposób na wykorzystanie resztek chleba z poprzedniego dnia.

  • 2-3 kromki chleba Piekuś (może być czerstwy)
  • mleko lub bulion
  • cebula średniej wielkości
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Chleb (bez skórek) pokruszyć bardzo drobno i zalać w garnuszku niewielką ilością mleka lub bulionu (powinno go być odrobinę więcej, niż jest w stanie wchłonąć chleb). Dorzucić cebulę rozkrojoną na pół oraz ziarenka pieprzu i raz zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze jakiś czas, często mieszając, aż sos mocno zgęstnieje. Wtedy wyjąć pieprz i cebulę, a dodać masło. Wymieszać, doprawić solą, jeśli potrzeba, i gotowe.

  • pół bochenka chleba Piekuś (może być czerstwy)
  • 200 ml mleka
  • szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • pieczarki
  • cebula
  • wędliny
  • 30 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę i nasączyć w mleku. Posiekaną cebulę, pieczarki i wędliny pokrojone drobno podsmażyć na odrobinie oliwy. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i ułożyć na dnie połowę chleba, następnie warstwę farszu i kolejną warstwę chleba. Na wierzch wylać śmietanę wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem, a całość posypać obficie startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku i podawać na ciepło w towarzystwie surówki z selera lub marchewki.